
Maslo naše každodenné
Kamila Talarovič
Maslo patrilo v minulosti do skupiny tých drahších, luxusnejších potravín, ktoré si nemohol dovoliť každý. (Ako to už býva, história sa opakuje, a aj dnes je maslo komoditou, na ktorej nájdete v obchode bezpečnostný čip, ale to je o inom:).
Menej je viac, kvalita nad kvantitu, chuť čerstvého smotanového masla na chrumkavom kváskovom chlebe nič nenahradí. Na letnom špeciáli degustačnej večere Chef's table v reštaurácii Zwicker sme sa od Martina z Kubbo select dozvedeli, že chlieb, maslo a Champagne sú tri potraviny, ktoré prežijú akúkoľvek skúšku času, a domácnosť, v ktorej je maslo, je šťastná domácnosť. Maslo milujeme aj v reštaurácii. Práve v Zwickeri je maslo častou súčasťou amuse bouche. Dokonca je chleba s maslom samostatným chodom v mnohých podnikoch po svete, ktoré to ponímajú po svojom - servírujú maslo s bylinkovou soľou, fermentované maslo alebo ako súčasť minimalistických “škandinávskych” raňajok (vajíčko, tmavý chlieb, soľ, čerstvé maslo, syr).

Ako maslo uskladňovať?
- Chladenie: Maslo skladujte v chladničke pri teplote 2–8 °C, aby ste ostalo dlho čerstvé a nezožltlo
- Obal: Uchovávajte maslo v pôvodnom obale alebo v nepriehľadnej nádobe, aby ste ho chránili pred svetlom a pachmi z iných potravín
- Mrazenie: Ak chcete predĺžiť trvanlivosť masla, môžete ho aj zmraziť
Šľahané maslo
Nadýchané vyšľahané maslo je aktuálne na menu v mnohých dobrých reštauráciách. A je to naozaj jednoduché!
Maslo necháte zmäknúť pri izbovej teplote, a potom ho asi 5-10 minút šľaháte mixérom, kým nedosiahnete krásnu nadýchanú konzistenciu. Ak chcete, pridajte soľ, bylinky, cesnak, alebo sladké varianty ako škoricu, med či vanilku a krátko premiešajte, aby sa chute rovnomerne rozložili. Hotové šľahané maslo preložte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chladničke.

A čo domáce maslo ako od babky?
Na jeho výrobu potrebujete kvalitnú smotanu na šľahanie, ktorá má viac ako 30% tuku. Práve mliečny tuk je totiž pri vzniku masla dôležitý. Pri šľahaní sa zahrieva, najprv vám vznikne klasická šľahačka, ktorú však šľaháte ďalej, až kým sa smotanová emulzia nezrazí a neoddelí od redšej tekutiny, teda podmaslia.
Ideálne si doma maslo pripravíte šľahaním v thermomixe, no postačí vám aj kuchynský robot alebo bežný mixér s metličkami. Pozor, prská to! :)
- 33%nú smotanu šľaháte, až kým sa maslo nezačne oddeľovať od podmaslia.
- Pod tečúcou (naozaj) studenou vodou potom poriadnym stláčaním vyformujete hrudku masla, ktorú buď ďalej dochutíte, alebo uzavriete do formy na maslo či obyčajnej nádobky, a dáte do chladničky.
- Podmaslie nevylievajte, ale použite do omáčky, ovsenej kaše či prívarku.
Ak máte chuť a čas, maslo pripravíte aj “trasením” v uzavretej sklenenej nádobe, napríklad podľa tohto videa.
Rôzne chute šľahaného masla
*Bylinkové maslo je v našich končinách najbežnejšie. Do čerstvého mäkkého masla vmiešame čerstvé bylinky ako kôpor či oregano, pridáme cesnak, a necháme stuhnúť v chladničke.
*V pražskej reštaurácii U Kalendů do smotany pri príprave masla vmiešavajú aj crème fraîche, aby malo jemne nakyslú chuť. Veď sa na to pozrite.
*Nezabudnite na sladkú verziu - do masla pridajte med a soľ alebo škoricu. A podávajte s našou vianočkou aleno makovým rožkom.
*Čo tak pridať si do čerstvého masla miso? Skúsili by ste v masle hľuzovky? Primiešať k bylinkám aj jedlé kvety? Alebo si vyrobiť ligurčekové maslo? Možností je milión a viac, je to len na vás.
Trendy minulej sezóny - ghí
… alebo prepražené či prepálené maslo. Pripravíte si ho naozaj jednoducho aj doma.
- Kocku masla na najslabšom plameni rozpúšťate a necháte pomaličky pražiť, až kým zvuk podobný praskaniu popcornu neustane.
- Na povrchu sa vytvorí biela pena zo syrovátky, ktorú lyžicou pozbierate a hravo využijete ďalej pri príprave omáčok alebo zemiakovej kaše.
- Zvyšok masla preceďte cez sitko a gázu a odložte do chladničky.
- Na ghí však často nesmažte - pri zahrievaní totiž tento čistý tuk oxiduje, a oxidovaný cholesterol prispieva k vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Využite ho skôr na dochutenie jedál kvôli jeho výbornej orieškovej chuti.
Súčasný trend menom hnedé maslo
Stalo sa vám niekedy, že ste takmer spálili maslo, no stihli ste ho dať zo sporáka preč v poslednej chvíli, a vzniklo vám maslo hnedej farby s nádhernou vôňou a orieškovo-karamelovou chuťou? Presne to je hnedé maslo. Nespoliehajte sa však na náhodu, to maslo sa totiž naozaj ľahko spáli. Pripravte si hnedé maslo aj doma:
- Do chladničky si dajte vychladiť kovovú misku.
- Maslo dajte na panvicu a nechajte ho pomaly pražiť, až kým nebude mať farbu karamelu a orieškovú vôňu. Vtedy ho odstavte a prelejte do v chladničke vychladenej misky. V tomto bode môžete pokojne skončiť.
- Ak chcete, maslo ďalej vymiešajte metličkou, a do vyšľahaného masla pridajte (za stáleho šľahania) ocot a soľ.
- Šľahajte ďalej, až kým sa konzistenciou nebude podobať na jogurt.

Tak čo, zmenili sme vám trochu pohľad na maslo? Veríme, že áno. U nás v Kromke máme kvalitné, až 85%né maslo z Mliekova. Ak by ste si ho chceli zadovážiť na svoj raňajkový stôl, objednajte si ho na našom eshope na www.pekarenkromka.sk spolu s ďalšími lakocinkami.