
Lahôdky sú lakocinky
Kamila Talarovič
Poďme sa pozrieť, ako to bolo kedysi
Lahôdky boli neoddeliteľnou súčasťou gastronómie v Československu a predstavovali špeciálnu kategóriu studených jedál – šalátov, nátierok, obložených chlebíčkov či aspikov.
Prvá sieť predajní lahôdok sa objavila už v 30. rokoch 20. storočia, no skutočný rozmach nastal po druhej svetovej vojne. Počas socializmu boli lahôdkárne často súčasťou podnikov RaJ (Reštaurácie a jedálne), kde sa predávali šaláty, chlebíčky či údeniny. Každé väčšie mesto malo svoju lahôdkareň.
Po roku 1989 sa sortiment lahôdok rozšíril o nové chute a suroviny, no klasiky ako zemiakový či parížsky šalát zostali neodmysliteľnou súčasťou českých a slovenských jedálničkov.

Pamätáte si na bufet Automat?
Samoobslužný bufet, ktorý bol inšpirovaný bufetmi v Holandsku alebo v Nemecku, kde sa jedlo vyberalo zo skriniek po vhodení mince. Tento koncept sa však v našich končinách neujal úplne automatizovanou formou, a tak boli prevádzky obsluhované personálom. Automaty sa stali obľúbenými hlavne v Prahe a Bratislave, pričom najznámejším bol legendárny Automat Koruna na Václavskom námestí v Prahe.
Jeden Automat sme mali aj v Prešove, a to relatívne nedávno. Na jeho mieste teraz stojí talianské bistro CIAO!. Práve tam sme začali s výrobou šalátov a nátierok, a v Kromke v tom pokračujeme doteraz.

Lakocinku? Šalát s rožkom!
V Kromke nájdete stále viac šalátikov a nátierok, ku ktorým vám radi pribalíme čerstvý rožok, pletenku alebo kváskový chlebík.
Zemiakový šalát – Tradičný sviatočný pokrm sa stal neoddeliteľnou súčasťou vianočných stolov už v polovici minulého storočia. Slovenská verzia sa od rakúskej líši pridaním majonézy a sterilizovanej zeleniny.
Bulharský šalát – Napriek názvu nejde o tradičný bulharský pokrm, ale o upravenú verziu gréckeho šalátu, do ktorého sa pridával syr balkánskeho typu.
Parížsky šalát – Ktovie, čo by Parížania povedali na spájanie ich mesta s týmto šalátom. Pomenovanie pochádza pravdepodobne z marketingových dôvodov, pretože v Paríži by ste ho hľadali márne. Vznikol v Československu kombináciou šunky, majonézy a sterilizovanej zeleniny. Doteraz je to jeden z najobľúbenejších šalátov!
Vlašský šalát – patrí medzi najikonickejšie lahôdkové šaláty v Česku a na Slovensku. Napriek názvu nemá s Talianskom (Vláchmi) nič spoločné – jeho pôvod je pravdepodobne československý a recept bol vytvorený v období prvej republiky. Jeho názov bol pravdepodobne inšpirovaný talianskou kuchyňou. V niektorých starších receptoch sa totiž vlašský šalát pripravoval s olivami alebo sardelami, čo boli suroviny spojené s Talianskom.
Vajíčkový šalát – Bol obľúbeným pokrmom študentských jedální, keďže vajíčka boli rýchlo dostupnou surovinou. Pridával sa doň ocot alebo horčica na zvýraznenie chuti. My si tajne myslíme, že vajíčkový je najlepší.
V Kromke okrem týchto stálic nájdete aj štipľavý feferónový šalát a pre milovníkov nátierok robíme škvarkovú a vajíčkovú nátierku.

Kde nás nájdete?
Okrem toho, že naše šaláty nájdete u nás v Kromke, máme svoju lahôdkovú sekciu aj v tržnici Hruška v Prešove, ktorá je otvorená každý piatok a sobotu.
A sme aj na online, naše šalátiky si rezervujete aj cez náš voňavý eshop.
PS. Zemiakový vám pripravíme aj na Veľkú noc, sledujte náš instagram a všetko sa dozviete včas.
